trečiadienis, kovo 01, 2006

Prezidentas su Naujosios Zelandijos Ministre Pirmininke aptarė ES plėtros klausimus, dvišalių santykių perspektyvas

Antradienis, vasario 28 d. (Velingtonas). Tęsdamas valstybinį vizitą, Lietuvos Respublikos Prezidentas Naujosios Zelandijos sostinėje Velingtone susitiko su Ministre Pirmininke Helena Klark (Helen Clark).

Pokalbio metu aptarti Europos Sąjungos plėtros klausimai, dvišalių santykių perspektyvos.

Sveikindama su valstybiniu vizitu į Naująją Zelandiją atvykusį Prezidentą Valdą Adamkų, Ministre Pirmininkė H. Klark išreiškė įsitikinimą, kad Europos Sąjunga taps dar labiau atvira kitoms šalims.

"Pažindami vieni kitus, suvoksime savo pačių identitetą didelėje pasaulio bendruomenėje", - sakė Naujosios Zelandijos premjerė.

H. Klark atkreipė dėmesį, kad Naujoji Zelandija siekia maksimaliai išnaudoti kiekvieną galimybę stiprinti ryšius su Europos Sąjunga bei rasti vietą savo produkcijai didžiulėje ES rinkoje.

Naujosios Zelandijos Vyriausybės vadovė domėjosi Lietuvos – ES narės – vadovo nuomone apie Europos Sąjungos Konstitucijos ateitį, ES plėtros perspektyvas.

Prezidentas V. Adamkus pabrėžė, kad Lietuva lieka viena didžiausių Europos Sąjungos plėtros rėmėjų. Lietuvos vadovas sakė tikįs, kad tolimesnė plėtra ilgalaikėje perspektyvoje duos teigiamų rezultatų ir saugumo, ir ekonomikos srityse.

Naujosios Zelandijos Ministrė Pirmininkė domėjosi Lietuvos Prezidento indėliu Ukrainos "Oranžinėje revoliucijoje", klausė kokia šios šalies reformų ateitis.

Susitikime taip pat buvo aptartas Lietuvos ir Naujosios Zelandijos karių dalyvavimas tarptautinėse taikos palaikymo misijose.

"Mūsų nedidelės šalys nelieka nuošalyje, kai iškyla pavojus taikai ir saugumui", - sakė Prezidentas V. Adamkus.

Naujosios Zelandijos karinės pajėgos dalyvauja Tarptautinių saugumo paramos pajėgų ISAF (angl. International Security Assistance Force) operacijoje "Ilgalaikė taika" (angl. "Enduring Freedom") ir Jungtinių tautų misijoje Afganistane. Naujoji Zelandija vadovauja Afganistano Bamiano provincijos atkūrimo grupei.

Susitikimo dalyviai pasikeitė nuomonėmis apie naujas galimybes abiejose šalyse įsigaliojus beviziui režimui. Bevizis režimas Lietuvoje pradėtas taikyti praeitais metais.

Taip pat kalbėta apie šio vizito metu pradėtas derybas dėl "Darbo atostogų plano" (angl. "Working Holiday Scheme"), kurio dėka jauni žmonės gali vykti į Naująją Zelandiją be apribojimų įsidarbinti . "Darbo atostogų programą" Naujoji Zelandija yra sudariusi su dauguma ES valstybių.

Naujosios Zelandijos premjerė pasidžiaugė, kad šių metų birželio mėnesį Šiuolaikinio meno centre Vilniuje bus atidaryta Naujosios Zelandijos meno paroda.

"Tai yra pirmasis abiejų valstybių kultūrinių mainų vaisius", - sakė Helena Klark.

Prezidentas V. Adamkus pakvietė Ministrę Pirmininkę H. Klark kartu su šalies verslininkais apsilankyti Lietuvoje.

Šiandien Prezidentas V. Adamkus taip pat susitiko su opozicijos lyderiu ir Parlamento nariu Donu Brešu (Don Brash) bei Naujosios Zelandijos užsienio reikalų ministru Vinstonu Pytersu (Winston Peters).

Rytoj, kovo 1 dieną Oklende Prezidentas V. Adamkus susitiks su Naujosios Zelandijos lietuvių bendruomene.

Vakare Lietuvos Prezidentas V. Adamkus išvyks oficialaus vizito į Tailando Karalystę.

Kontaktinis asmuo:
Lina Gorbačiovienė
Respublikos Prezidento konsultantė
Lietuvos Respublikos Prezidentūra
Tel.: +370852664036
spauda@president.lt

Papildoma nuorodos:
http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/article.php?id=8902519

Komentarų nėra: